زمان مطالعه: ۵ دقیقه
تغییر روند (حرکت برگشتی) چیست؟
تغییر روند( Reversal) عبارت است از تغییر جهت حرکت قیمت یک دارایی. تغییر روند هم در روند صعودی و هم در روند نزولی رخ میدهد. حرکت بازگشتی در یک روند صعودی به سمت پایین خواهد بود. حرکت بازگشتی در یک روند نزولی نیز به سمت بالا خواهد بود. تغییر روندها بر روندهای عمده بازار رخ میدهند و نه صرفا یک روند کوچک و کوتاه مدت.
اندیکاتورهایی مانند میانگین متحرک، اوسیلاتور، کانالها همانطور که در شناسایی روندها کاربردی هستند، در شناسایی حرکات بازگشتی (تغییر روندها) نیز میتوانند مفید باشند. تغییرروندها با شکست سطوح نیز قابل مقایسه هستند.
حرکات برگشتی به ما چه میگویند؟
حرکات برگشتی معمولا در معاملات روزانه رخ داده و خیلی نیز سریع اتفاق میافتند. این حرکات اما در معاملات هفتگی و سالانه نیز ممکن است رخ دهند. این حرکات برگشتی در تایمفریمهای مختلف رخ میدهند. یک حرکت برگشتی در نمودار ۵ دقیقهای برای معاملهگر بلندمدتی که نمودارهای روزانه یا هفتگی را زیرنظر دارد اصلا اهمیتی ندارد. با این وجود این حرکت برگشتی ۵ دقیقهای برای یک معاملهگر روزانه بسیار مهم است.
در حرکت برگشتی، یک روند صعودی که شامل مجموعه ای از سقف ها و کف ها است که بالاتر از سقف ها و کف های قبلی ایجاد می شوند، برعکس شده و تبدیل روندی نزولی با سقفها و کفهایی میشود که در سطوح پایینتر تشکیل میشوند. و عکس این حالت نیز وقتی است که یک روند نزولی که شامل مجموعه ای از سقف ها و کف ها است که پایینتر از سقف ها و کف های قبلی ایجاد می شوند، تغییر جهت داده و تبدیل به روندی صعودی با سقفها و کفهایی میشود که در سطوح بالاتر تشکیل میشوند.
برای شناسایی روندها و همچنین حرکتهای برگشتی میتوان صرفا از پرایس اکشن استفاده نمود اما برخی معاملهگران ترجیح میدهند که از اندیکاتورها استفاده کنند. میانگینهای متحرک برای شناسایی روندها و حرکتهای برگشت قابل استفاده هستند. اگر نمودار قیمت بالای میانگین متحرک باشد، روند صعودی است و چنانچه قیمت، به زیر میانگین متحرک حرکت کند، میتواند نشانهای از حرکت برگشتی باشد.
از خطوط روند نیز برای پیدا کردن حرکتهای برگشتی استفاده میشود. چون در روندهای صعودی، کفهای جدید در سطوح بالاتری ایجاد میشوند، با اتصال این کفها به یکدگیر میتواند خط روندی رسم نمود. اگر قیمت به زیر این خط روند حرکت کند میتواند نشانه یک حرکت برگشتی باشد.
اگر شناسایی حرکتهای برگشتی ساده بود و به راحتی میتوانستید آنها را از نویزها یا پولبَکها تمیز دهید، معاملهگری کار بسیار سادهای میشد. اما اینگونه نیست. مهم نیست که از پرایساکشن و یا اندیکاتور استفاده کنید، سیگنالهای اشتباه همیشه وجود خواهند داشت. برخی اوقات نیز حرکتهای برگشتی چنان سریع رخ میدهند که شما فرصت نمیکنید که به موقع عملی انجام دهید یا جلوی ضرر معامله خود را بگیرید.
نمونهای از نحوه استفاده از حرکتهای برگشتی

این نمودار یک روند صعودی را نشان میدهد که داخل یک کانال حرکت کرده و سقفهای و کفهای متوالی ایجاد میکند. قیمت ابتدا کانال را شکسته و به زیر خط روند حرکت میکند و سیگنالی مبنی بر تغییر جهت احتمالی میدهد. قیمت سپس کفهای جدیدی را در سطوح پایینتر ایجاد میکند و کفهای قبلی را میشکند. این اتفاق مهر تایید دیگری بر حرکت برگشتی احتمالی است.
قیمت سپس به حرکت نزولی خود ادامه میدهد و به صورت مرتب کفها و سقفهای نزولی ایجاد میکند. حرکت برگشتی به سمت بالا تا وقتی که سقفها وکفهای جدید در سطوح بالاتر ایجاد نشوند تشکیل نخواهند شد. هرچند هشدارهای اولیه چنین برگشتی را میتوان با شکست قیمت به بالای یک خط روند نزولی مشاهده کرد.
مثال نمودار بالا که در آن یک کانال صعودی مشاهده میشود، به سلیقهای بودن و برداشتهای شخصی افراد نیز اشاره میکند. چون همانطور که مشاهده میکنید در داخل کانال و در گذشته قیمت چندین بار کف قبلی را شکسته و کف پایینتری را زده ولی باز روند صعودی بوده است.
تفاوت بین یک حرکت برگشتی با پولبَک
حرکت برگشتی یا تغییر روند( Reversal) عبارت است از تغییر جهت حرکت قیمت یک دارایی. پولبَک عبارت است از یک حرکت مخالف روند که منجر به تغییر روند نمیشود. روند صعودی با تشکیل سقفها و کفهای صعودی ایجاد میشوند. پولبَکها کفهای خود را در سطوح بالاتر ایجاد میکنند. بنابراین حرکت برگشتی در یک روند صعودی وقتی ایجاد میشود که قیمت، کفهای قیمتی در سطوح پایینتر بزند. آغاز حرکتهای برگشتی اغلب به عنوان یک پولبَک در نظر گرفته میشود. در ابتدای این حرکت، اینکه کدام رخ خواهند داد اصلا مشخص نیست.
محدودیتهای استفاده از حرکتهای برگشتی
حرکتهای برگشتی جزو واقعیات بازارهای مالی هستند. جهت حرکت قیمتها همیشه در جایی تغییر میکند و این تغییر همیشه رخ خواهد داد. نادیده گرفتن حرکتهای برگشتی باعث تحمیل ریسک بسیار بیشتری بر معاملهگران میگردد. به عنوان نمونه هنگامی که یک معاملهگر با دیدن اینکه قیمت یک سهام از ۴ دلار به ۵ دلار رسیده به این باور میرسد که ارزش این سهام بالاتر خواهد رفت. طبق پیشبینی وی روند صعود خواهد کرد، اما چیزی که در واقع رخ میدهد این است که قیمت به ۴ دلار، ۳ و سپس ۲ دلار نزول میکند. نشانههای تغییر جهت قیمت قبل از رسیدن به ۲ دلار احتمالا قابل مشاهده بودهاند. احتمالا قبل از رسیدن قیمت به ۴ دلار نیز قابل مشاهده بودهاند. بنابراین با انتظار داشتن حرکات برگشتی، این معاملهگر میتواند سود خود را قفل کرده و یا از معامله ضرر خارج شود.
وقتی که یک حرکت برگشتی آغاز میشود، در ابتدا مشخص نیست که آیا این حرکت یک پولبَک است یا حرکت برگشتی. زمانی که مشخص شود که حرکت برگشتی است، قیمت حرکت تقریبا زیادی کرده و معامله وارد ضرر شده و یا سود قابل توجهی از دست رفته است. به همین دلیل معاملهگران روندی معمولا وقتی که قیمت هنوز در جهت آنها حرکت میکند، از بازار خارج میشوند. در این صورت دیگر نیاز نیست که نگران این باشند که آیا این حرکت مخالف یک پولبک است یا تغییر روند.
سیگنالهای اشتباه همیشه رخ خواهند داد. به این صورت که همه شواهد از جمله پرایساکشن و اندیکاتورها نشاندهنده تغییر روند و حرکت بازگشتی هستند ولی قیمت بعد از یک مکث کوچک به حرکت خود ادامه میدهد.
منبع:InvestoPedia؛ ترجمه مارکتیکس؛ استفاده از مطالب سایت بدون ذکر منبع مورد رضایت ما نمیباشد.