زمان مطالعه: ۵ دقیقه
اشباع فروش چیست؟
اصطلاح اشباع فروش به شرایطی گفته میشود که در آن یک دارایی در قیمتهای پایین معامله شده و انتظار میرود که قیمت صعود کند. اشباع فروش میتواند زمان طولانی طول بکشد، پس اشباع فروش به هیچ وجه به معنی وقوع سریع یک صعود نیست. اندیکاتورهای زیادی توانایی شناسایی سطوح اشباع فروش و اشباع خرید را دارند. عملکرد این اندیکاتورها بر اساس بررسی وضعیت فعلی قیمت نسبت به گذشته بازار میباشد. از اصول فاندامنتال نیز برای بررسی اینکه آیا واقعا دارایی موردنظر در وضعیت اشباع فروش بوده و از ارزش واقعی خود دور شده، استفاده میشود.
اشباع فروش به ما چه میگوید؟
برای یک معاملهگر فاندامنتال، اشباع فروش به معنی این است که یک دارایی در قیمتی پایینتر از ارزش واقعی آن معامله میشود. معاملهگران تکنیکال نیز وقتی که از وضعیت اشباع فروش صحبت میکنند در واقع به برداشتهای خود از اندیکاتورها اشاره دارند. اگرچه که در هر دو روش از ابزارهای متفاوتی استفاده میشود ولی هر دو برداشت میتوانند کاملا معتبر باشند.
اشباع فروش فاندامنتالی
سهمها یا داراییهایی که اشباع فروش شدهاند، آنهایی هستند که در قیمتی پایینتر از ارزش واقعی خود معامله میشوند. این اتفاق میتواند در نتیجه انتشار اخبار غلط یا چشمانداز اشتباه از بازار و صنعت مورد نظر باشد.
اندیکاتور استانداردی که ارزش یک سهام را نشان میدهد، به طور سنتی نسبت قیمت-درآمد (P/E) میباشد. تحلیلگران و شرکتها برای پیدا کردن ارزش یک سهام از گزارش درآمد شرکت و یا تخمین درآمد آن استفاده میکنند. اگر نسبت P/E به کف تاریخی خود سقوط کند، یا به زیر P/E متوسط حوزه خود حرکت کند، سرمایهگذاران این ارزشگذاری را بسیار پایین میدانند. این وضعیت نشانگر یک وضعیت خرید بسیار عالی میباشد.
به عنوان نمونه سهمی که نسبت P/E آن در گذشته بین ۱۰ تا ۱۵ بوده و در حال حاضر در محدوده عدد ۵ باشد، توجه سرمایهگذاران را به خود جلب خواهد کرد. اگر شرکت مورد نظر هنوز قدرت سابق خود را داشته باشد، به احتمال زیاد شرایط اشباع فروش حاکم بوده و فرصت خرید وجود دارد. هرچند نیاز به تحلیل دقیقتری هست تا مشخص شود که سرمایهگذاران دیگر مانند سابق به این شرکت علاقه ندارند.
اشباع فروش تکنیکالی
معاملهگران همچنین میتوانند از اندیکاتورهای تکنیکالی نیز برای شناسایی سطوح اشباع فروش استفاده کنند. یک اندیکاتور تکنیکالی صرفا قیمت فعلی را نسبت به گذشته آن در نظر میگیرد. این اندیکاتورها اطلاعات فاندامنتالی را در نظر نمیگیرند.
اندیکاتور استوکاستیک که در سال ۱۹۵۰ توسط جرج لین ساخته شد، با بررسی حرکتهای گذشته بازار سعی میکند تا تغییر قدرت و جهت حرکت قیمت را شناسایی کند. RSI قدرت حرکت قیمت را در گذشته بازار، معمولا ۱۴ روز، اندازهگیری میکند.
وقتی که سطح RSI پایین باشد، معمولا زیر ۳۰، نشانه این است که سهم مورد نظر اشباع فروش شده است. این اندیکاتور اساسا میگوید که قیمت در یک سوم پایینی حرکت خود نسبت به گذشته قرار دارد. حال این وضعیت به ما نمیگوید که قیمت فورا برخواهد گشت. اغلب معاملهگران منتظر آغاز حرکت صعودی شده و سپس وارد بازار میشوند زیرا که اشباع فروش ممکن است بسیار طولانی باشد. مثلا یک معاملهگر منتظر میماند تا RSI به بالای سطح ۳۰ برود و سپس معامله خرید خود را باز کند. این حرکت نشان میدهد که سهام اشباع فروش شده و میخواهد که حرکت صعودی خود را آغاز کند.
برخی معاملهگران برای شناسایی مناطق اشباع فروش از کانالهای قیمتی مانند بولینجر بندز (Bollinger Bands) نیز استفاده میکنند. بولینجر بندز در یک نمودار به صورت چندین خط کشیده میشود که با میانگین متحرک تصاعدی ترکیب میشود. وقتی که قیمت به خط پایین برسد، احتمالا به معنی اشباع فروش میباشد. اینجا دوباره معاملهگران قبل از اقدام به خرید منتظر صعود اولیه قیمت میمانند.
نمونههایی از اندیکاتورها و اصول فاندامنتالی نشانگر اشباع فروش

تصویر بالا نموداری را نشان میدهد که دو اندیکاتور در آن فعال است. اندیکاتور بالا بوده و اندیکاتور زیر آن نسبت P/E میباشد.
در اندیکاتور RSI، جاهایی که قیمت به زیر ۳۰ رفته با فلش آبی رنگ نشان داده شده است. این نقاط پتانسیل احتمالی خرید را به دلیل اشباع فروش دارند. نتیجه برخی از این سیگنالها ممکن است منجر به صعود قیمت شود در حالی برخی نیز شکست خورده و قیمت به نزول بیشتر خود ادامه میدهد.
سطح اشباع فروش P/E در هر سهم متفاوت است چون هر سهمی محدوده P/E منحصر به خود را دارد. در این سهم خرید در نزدیک نسبت P/E حدود ۱۰ فرصت خرید خوبی را ارائه میکند، چون قیمت از اینجا به سطوح بالاتری حرکت خواهد کرد.
تفاوت بین اشباع فروش و اشباع خرید
اگر اشباع فروش حالتی باشد که در آن یک دارایی یا سهم در پایینترین محدوده تاریخی خود و در کف معامله شود، اشباع خرید عکس آن است. اندیکاتور تکنیکال اشباع خرید وقتی هشدار خرید میدهد که دارایی مورد نظر نسبت به گذشته قیمتی خود، در محدوده بالایی معامله شود. به طریق مشابه برداشت فاندامنتالی اشباع خرید نیز وقتی دیده میشود که دارایی موردنظر در بالاترین میزان نسبتهای فاندامنتالی خود معامله شود. البته این به معنی این نیست که دارایی مورد نظر باید فروخته شود. بلکه تنها یک نشانه هشدار است که باید توجه خود را به آن جلب کنیم.
محدودیتهای معامله با اشباع فروش
برخی معاملهگران اشباع فروش را به اشتباه به معنی سیگنال خرید در نظر میگیرند. این وضعیت بیشتر نشانی از یک علامت یا هشدار میباشد. این حالت به معاملهگران میگوید که یک دارایی در محدودهای پایینتر از میانگین یک سوم پایینی قرار دارد و یا اینکه در سطحی پایینتر از نسبتهای فاندامنتالی معامله میشود. البته این به معنی این نیست که دارایی مورد نظر باید خریده شود. اغلب سهمهایی که به حرکت نزولی خود ادامه میدهند در تمام مسیر ارزان به نظر میرسند. دلیل این اتفاق این است که اغلب برداشتهای اشباع فروش بر اساس عملکرد گذشته بازار میباشد. اگر سرمایهگذاران در یک سهم آینده روشن و امیدبخشی نبینند، به حرکت نزولی خود ادامه خواهد داد هرچند که بر اساس اطلاعات استانداردهای تاریخی قیمت خیلی پایین باشد.
حتی اگر فرصت خرید خوبی در یک سهم یا دارایی دیده شود، ولی باز مدتها در وضعیت اشباع فروش خواهد ماند. به همین دلیل است که اغلب معاملهگران این نقاط اشباع فروش را زیر نظر میگیرند ولی قبل از اقدام به خرید منتظر حرکت صعودی اولیه میمانند.
منبع: InvestoPedia؛ ترجمه مجله مارکتیکس؛ استفاده از مطالب سایت بدون ذکر منبع مورد رضایت ما نمیباشد.