زمان مطالعه: ۴ دقیقه
شکست سطح چیست؟
شکست سطح وقتی رخ میدهد که در آن قیمت یک دارایی به بالای سطح مقاومت و یا به زیر سطح حمایت حرکت میکند. شکست سطح میتواند نشانگر این باشد که قیمت میخواهد در جهت شکست قیمت روندی را آغاز کند. به عنوان نمونه شکست سطح مقاومت میتواند نشانگر این باشد که یک روند صعودی تشکیل خواهد شد. در شکست سطوحی که با حجم بالایی رخ میدهند ( نسبت به حجم معمول)، احتمال بالاتری وجود دارد که در آنها قیمت روند جدیدی را آغاز کند.
شکست سطوح به ما چه میگویند؟
شکست سطوح وقتی رخ میدهد که قیمت یک دارایی برای مدت تقریبا طولانی در زیر سطح مقاومت و یا بالای سطح حمایت حرکت کرده باشد. در اینجا سطوح حمایت و یا مقاومت تبدیل به ناحیهای شدهاند که بسیاری از معاملهگران نقاط ورود و یا خروج خود را بر اساس آنها قرار میدهند. وقتی که یک سطح حمایت و یا مقاومت شکسته میشود، معاملهگرانی که منتظر شکست این سطوح بودند خیلی سریع وارد بازار شده و آنهایی که خواهان شکست این سطوح نبودند نیز خیلی سریع و جهت جلوگیری از ضرر بیشتر از معامله خود خارج میشوند.
این سراسیمگی اغلب باعث رشد شدیدی در میزان حجم معاملات شده بنابراین معاملهگران علاقه زیادی به سطوح شکست دارند. اگر حجم معاملات بیشتر از حجم متوسط باشد، شکست سطح محتملتر است. اگر در هنگام شکست سطح، حجم معاملات پایین باشد، این سطح برای معاملهگران جذاب نبوده و افراد خیلی کمی به سمت آن کشیده میشوند. این شکست سطح به احتمال زیاد موفقیتآمیز نخواهد بود. اگر شکست سطح به سمت بالا باشد و این شکست موفقیت آمیز نباشد، قیمت به زیر سطح مقاومت برخواهد گشت. اگر شکست سطح به سمت پایین بوده و موفقیت آمیز نباشد، قیمت دوباره به بالای سطح حمایت برمیگردد.
شکست سطوح معمولا در محدودههای قیمتی و دیگر الگوهای نموداری مانند مثلثها، پرچمها، گوهها و الگوهای سروشانه رخ میدهند. این الگوها وقتی ایجاد میشوند که قیمت در جهت خاصی حرکت میکند و موجب ایجاد سطوح حمایت و مقاومت مشخصی میشوند. معاملهگران این سطوح را زیر نظر میگیرند تا در صورت شکست آنها معامله انجام دهند. وقتی که سطح مقاومت شکسته شود معامله خرید باز کرده و یا معامله فروش خود را میبندند. حال اگر سطح حمایت شکسته شود معامله فروش باز کرده و یا معامله خرید خود را میبندند.
این سطح حتی اگر با حجم معاملات بالایی شکسته شود، باز دوباره به سطح برمیگردد و سپس به حرکت خود در جهت شکست سطح حرکت میکند. این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که معاملهگران کوتاهمدت خیلی زود سود خود را خارج میکنند. گرفتن سود این معاملهگران کوتاهمدت موجب میشود که قیمت دوباره به سطح شکست برگردد. اگر این شکست سطح موفقیت آمیز باشد، قیمت دوباره به حرکت اصلی خود برمیگردد. اگر شکست سطح موفقیت آمیز نباشد دوباره به محدوده قبلی خود باز خواهد گشت.
معاملهگرانی که به امید شکست سطح معامله انجام دادهاند، با قراردادن حدضرر در نزدیک سطح از ضرر احتمالی بازگشت قیمت جلوگیری میکنند. اگر سطح مقاومت شکسته شود، حدضرر درست زیر این سطح گذاشته میشود. اگر سطح حمایت شکسته شود، حدضرر درست در بالای این سطح گذاشته میشود.
نمونههایی از شکست سطح

این نمودار نشان میدهد که حجم معاملات با انتشار گزارش درآمد افزایش یافته و قیمت به سمت ناحیه مقاومت مثلث حرکت کرده است. سپس سطح با قدرت زیادی شکسته شده که موجب ایجاد گپ نیز شده است. قیمت به حرکت صعودی خود ادامه داده و دیگر به سطح شکست برنگشته است. این حرکت نشانه یک شکست سطح قدرتمند است.
معاملهگران میتوانند از این شکست سطح به منظور ورود به معاملات خرید و یا خروج از معاملات فروش خود استفاده کنند. در صورت باز کردن معامله خرید، حدضرر باید درست زیر سطح مقاومت مثلث قرار گیرد ( یا حتی زیر سطح حمایت مثلث). چون قیمت با یک گپ بزرگ سطح مقاومت را شکسته، این حدضرر شاید خیلی ایدهآل نباشد. بعد از اینکه قیمت به صعود خود ادامه میدهد، حدضرر باید در سطح بالاتری قرار گیرد تا ریسک معامله را کاهش داده و یا سود را قفل کند.
تفاوت بین شکست سطح و سقف/کف ۵۲ هفتهای
شکست یک سطح ممکن است که به ایجاد یک سقف/کف ۵۲ هفتهای منجر شود. اما همه سقف/کفهای ۵۲ هفتهای در نتیجه شکست سطحها ایجاد نمیشوند. سقف یا کف ۵۲ هفتهای صرفا بالاترین و یا پایینترین قیمت در طول یک سال گذشته است. در حالی که شکست سطح عبارت است از عبور قیمت از ناحیه مقاومت است.
محدودیتهای استفاده از شکست سطح
در استفاده از شکست سطحها دو مشکل اصلی وجود دارد. مشکل اصلی در موفقیتآمیز نبودن شکست سطح است. قیمت اغلب کمی از سطح حمایت و یا مقاومت عبور میکند تا معاملهگران شکستسطح را اغوا کند. سپس قیمت برگشته و سطح را نمیشکند. این اتفاق قبل از شکست واقعی سطح ممکن است چندین بار رخ دهد.
سطوح حمایت و مقاومت نیز وابسته به شخص بوده و سلیقهای هستند. همه افراد نسبت به یک سطح حمایت و یا مقاومت خاص برداشت یکسانی ندارند. به خاطر همین موضوع در نظر گرفتن حجم معاملات میتواند بسیار کمک کننده باشد. اگر حجم معاملات افزایش یابد نشانه این است که سطح مورد نظر اهمیت بالایی دارد. اگر حجم پایین باشد، یعنی سطح مورد نظر کم اهمیت بوده یا اینکه معاملهگران بزرگ هنوز وارد بازار نشدهاند.
منبع: InvestoPedia؛ ترجمه مارکتیکس؛ استفاده از مطالب سایت بدون ذکر منبع مورد رضایت ما نمیباشد.